| |     ћирилица | english  
Naslovna
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Sprovodeći mere predviđene proglašavanjem vanrednog stanja u Džakarti, obaveštavamo vas da će Ambasada Republike Srbije do daljeg  raditi isključivo putem mejla, a svi drugi oblici komunikacije se suspenduju. Isto tako, uobičajeni servisi se obustavljaju tokom zdravstvenog vanrednog stanja uvedenog u Dzakarti, osim uregentnih potreba.Ucesce predstavnika Arhiva Jugoslavije i Ambasade Srbije u Dzakarti na Konferenciji okruglog stola o arhivskoj građi Pokreta esvrstanih koja je održana u saradnji sa Nacionalnim arhivom Indonezije, od 8. do 12. decembra 2019.g. u Džakarti

Direktor Arhiva Jugoslavije, dr Milan Terzić, arhivski savetnik Ranka Rađenović i ambasador Srbije u Indoneziji, Slobodan Marinković, učestvovali su na Konferenciji okruglog stola o arhivskoj građi Pokreta nesvrstanih koja je održana u organizaciji Nacionalnog arhiva Indonezije, u Dzakarti u periodu od 8. do 12. decembra 2019.g.Ambasada Republike Srbije na 52. Humanitarnom bazaru Međunarodnog udruženja žena u Džakarti 11. i 12.12.2019.

 Četvrte bilateralne konsultacije između Republike Srbije i Republike Indonezije

Četvrte bilateralne konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Indonezije održane su 5. aprila 2018. godine u Denpasaru, Indonezija.

Delegaciju Srbije predvodila je zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije Tamara Rastovac Siamašvili, a Indonezije generalni direktor za Evropu i Ameriku ambasador Mohamed Anšor.

Na sastanku su razmotrena sva aktuelna pitanja od obostranog interesa, sa posebnim akcentom na unapređenje bilateralne saradnje u političkoj, ekonomskoj i kulturno-prosvetnoj oblasti. Obostrano je ocenjen značaj održavanja dinamike bilateralnih konsultacija između dva ministarstva, kao važnog instrumenta za unapređenje sveukupnih odnosa i saradnje.

S naše strane je izražena posebna zahvalnost na doslednom stavu Indonezije po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i u tom kontekstu na podršci stavovima Srbije u multilateralnim okvirima.

Indonežanska strana je potvrdila principijelni stav nepriznavanja JPNK, imajući u vidu politiku doslednog poštovanja principa međunarodnog prava.

Delegacije su razmenile mišljenja i o najvažnijim regionalnim i međunarodnim temama od značaja za dve zemlje.

Izražena je spremnost za razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, posebno imajući u vidu da se sledeće godine obeležava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.Kulturna saradnja Indonezije i Srbije

Memorandum o saradnji između Biblioteke „Fadli Zon" iz Indonezije i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat" iz Srbije, u prisustvu predstavnika naše ambasade i indonežanskih medija potpisan je u Džakarti 12. marta.

U ime Biblioteke „Fadli Zon", Memorandum je potpisao prvi potpredsednik i zamenik predsednika Donjeg doma Parlamenta Indonezije Fadli Zon, a u ime Udruženja „Adligat" predsednik Viktor Lazić.

„Adligat" je formirao posebnu kolekciju knjiga i predmeta o Indoneziji u Beogradu u kojoj se već nalazi oko hiljadu publikacija.

Ambasador Republike Srbije Slobodan Marinković izjavio je da podržava inicijative koje vode zbližavanju dveju država, jer su pojedinci ti koji svojim aktivnostima mogu značajno doprineti razvoju kulturnih, bilateralnih i ekonomskih odnosa.

Fadli Zon se zahvalio na promociji Indonezije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi i izrazio spremnost da donacijama knjiga i predmeta obogati zbirku koju „Adligat" formira u Beogradu. Prva donacija uručena je već tokom ceremonijalnog potpisivanja protokola o saradnji.Harfa na planini

U organizaciji Ambasade Srbije u Džakarti i prvog potpredsednika Donjeg doma Parlamenta Indonezije Fadlija Zona, Irina Pejoski održala je koncert „Harfa na planini“, 28. januara 2018. godine u Etno selu Sundanske kulture Paseban. Koncert je praćen tradicionalnom Sundanskom muzikom i nastupom indonežanskog violiniste Fakhrija. Koncertu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, Parlamenta Indonezije, indonežanski umetnici, kao i srpska dijaspora. Predaja akreditiva ambasadora Srbije predsedniku Republike Filipini

Ambasador Republike Srbije Slobodan Marinković predao je akreditivna pisma predsedniku Republike Filipini Rodrigu Duterteu 17. januara 2018. godine.Predaja akreditiva ambasadora kralju Tajlanda

Ambasador Republike Srbije Slobodan Marinković predao je akreditivna pisma njegovom kraljevskom visočanstvu Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, kralju Tajlanda 26. novembra 2017. godine.Predaja akreditiva ambasadora kralju Malezije

Ambasador Republike Srbije Slobodan Marinković predao je akreditivna pisma njegovom visočanstvu Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V, kralju Malezije 6. novembra 2017. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Indonezije

Vlada R. Srbije je, na svojoj sednici održanoj 6. oktobra 2017. godine, donela Odluku kojom se ukidaju vize za državljane R. Indonezije, nosioce obicnih pasoša, prema kojoj oni od 14. oktobra 2017.  mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana u periodu od godinu dana. Poseta prvog potpredsednika Vlade R.Srbije i ministra spoljnih poslova I.Dačića Vijetnamu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u poseti Socijalističkoj Republici Vijetnam, od 7-11 septembra 2017. godine, gde je imao razgovore sa predsednikom Vlade Socijalističke Republike Vijetnam Ngujen Ksuan Pukom i zamenikom predsednika Vlade i ministrom spoljnih poslova Fam Bin Minom.

Na sastanku sa predsednikom Vlade Socijalističke Republike Vijetnam Ngujen Ksuan Pukom obostrano  je ocenjeno da se sveobuhvatni bilateralni odnosi između dva naroda i dve države razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Predsednik Vlade Vijetnama istakao je da poseta ministra Dačića otvara novu stranicu unapređenja političkih i privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Posebno je podvukao potencijal koji obe države imaju za povećanje trgovinske razmene, kao i za razvoj tehnologija za modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

Šef srpske diplomatije i predsednik Vlade Vijetnama saglasili su se i ukazali na važnost razmena privrednih delegacija, predstavljanja potencijala na sajmovima, kao i organizovanja poslovnih foruma kao osnove za dalji razvoj privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Predsednik Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Puk potvrdio je i snažnu podršku Vijetnama teritorijalnom integritetu Republike Srbije i principima poštovanja međunarodnog prava.

Dva zvaničnika su se složila i o važnosti međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.

U dužem srdačnom i prijateljskom razgovoru sa zamenikom predsednika Vlade i ministrom spoljnih poslova Fam Bin Minom dva ministra su utvrdila predstojeće aktivnosti u cilju proširenja bilateralne saradnje i međusobne podrške na međunarodnom planu.

Ministri Fam Bin Min i Ivica Dačić su podsetili na višedecenijsko prijateljstvo i saradnju dva narada i dve države koje ove godine obeležavaju i 60 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Šef srpske diplomatije je svog sagovornika veoma iscrpno informisao o tekućim političkim događanjima u Republici Srbiji, tokom reformi, kao i o prioritetima spoljne politike Republike Srbije.

Zajednički je konstatovano da je veoma dobre i prijateljske odnose dve države neophodno unaprediti jačanjem privredne saradnje i intenziviranjem razmena poseta na visokom i najvišem nivou.

Dogovoreno je i organizovanje privrednog foruma u cilju međusobnog upoznavanja privrednih i investicionih potencijala dve države, a ministar Dačić pozvao je svog domaćina da u najskorije vreme poseti Srbiju.Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Indonezije

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Džakarti, 27. aprila 2016. godine, stupio je na snagu 02. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana od datuma ulaska. Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Tajlanda

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, 4. decembra 2015. godine, stupio je na snagu 08. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana od datuma ulaska.  Uvođenje u vojnu evidenciju lica rođenih 1999. godine

Ministarstvo odbrane Republike Srbije objavilo je 18.01.2017. godine na svom sajtu (http://www.mod.gov.rs/cir/10525/uvodjenje-u-vojnu-evidenciju-10525) sledeću informaciju o uvođenju u vojnu evidenciju lica rođenih 1999. godine:„U toku januara počelo je uvođenje u vojnu evidenciju mladića koji ove godine postaju punoletni. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju upućen je mladićima rođenim 1999. godine i starijih godišta, koji iz određenih razloga nisu uvedeni u VE da se jave centrima MO i regulišu tu zakonsku obavezu. Potrebno je na uvid poneti ličnu kartu ili, ukoliko je lice ne poseduje, neku drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet. Mladići koji žive u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u zemlji boravka. Oni koji se ne odazovu pozivu za upis u VE podležu prekršajnoj odgovornosti po članu 126. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, niti im se mogu izdavati potvrde – uverenja o regulisanoj vojnoj obavezi, potrebna za odobrenje boravka u inostranstvu ili otpust iz državljanstva. Za one koji to žele, posle evidentiranja, omogućeno je dobrovoljno služenje vojnog roka, a kasnije i napredovanje u profesionalnom sastavu Vojske Srbije.“Predaja uvodnih pisama ambasadora Srbije pri ASEAN

Ambasador Republike Srbije Slobodan Marinković predao je uvodna pisma generalnom sekretaru ASEAN Le Luong Minh-u     10. januara 2017. godine.Predaja akreditiva ambasadora Srbije predsedniku Republike Singapur

Ambasador Republike Srbije Slobodan Marinković predao je akreditivna pisma predsedniku Republike Singapur Toniju Tan Keng Jamu 22. decembra 2016. godine.Predaja akreditiva ambasadora kralju Kambodže

Ambasador Republike Srbije Slobodan Marinković predao je akreditivna pisma njegovom kraljevskom visočanstvu Norodomu Sihamoniju, kralju Kambodže 12. decembra 2016. godine.Predaja akreditiva ambasadora Srbije sultanu Bruneja Darusalam

Ambasador Republike Srbije Slobodan Marinković predao je akreditivna pisma njegovom visočanstvu Hadži Hasanal Bolkiahu, sultanu Brunej Darusalama 29. novembra 2016. godine.Predaja akreditiva ambasadora Srbije predsedniku Vijetnama

Ambasador Republike Srbije Slobodan Marinković predao je akreditivna pisma predsedniku Socijalističke Republike Vijetnam Tran Dai Quang-u 09. novembra 2016. godine.Predaja akreditiva ambasadora Srbije

Ambasador Republike Srbije u Republici Indoneziji Slobodan Marinković predao je akreditivna pisma predsedniku Republike Indonezije Đoku Vidodu 31. maja 2016. godine.Poseta predsednika Nikolića Indoneziji

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić boravio je u državnoj poseti Indoneziji od 26-29. aprila 2016. godine. Ovo je prva poseta predsednika Srbije Indoneziji posle 58 godina. Predsednik Nikolić se tokom boravka u Indoneziji susreo sa domaćinom predsednikom Republike Indonezije Đ. Vidodom, kao i sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Indonezije A. Komarudinom. Predsednik je učinio i posetu Salim grupi i Nacionalnom arhivu Indonezije, gde je organizovana izložba dokumenata o odnosima Srbije i Indonezije i upriličen susret sa dijasporom. Tokom posete potpisani su Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih putnih isprava i Program saradnje u oblasti obrazovanja. Dva predsednika objavila su i zajedničku izjavu u kojoj su istaknuta najvažnija bilateralna i međunarodna pitanja.  Bilateralne političke konsultacije

Delegacija Ministarstva spoljnih poslova Republike Indonezije, predvođena direktorom za Centralnu i Istočnu Evropu Vitjaksono Ađijem, boravila je u Srbiji 7. i 8. aprila 2016. godine. Delegacija iz Indonezije održala je političke konsultacije sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije koju je predvodio Aleksandar Janković, načelnik Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik. Ovo su bile treće po redu bilateralne političke konsultacije tokom kojih je obuhvaćen veliki broj tema od zajedničkog interesa dve zemlje, posebno o intenziviranju političkog dijaloga, razvoju ekonomske saradnje i proširivanju saradnje u drugim oblastima. I ovom prilikom postignut je vrlo visok nivo razumevanja i saglasnosti i potvrđena je uzajamna podrška po najvažnijim pitanjima od nacionalnog interesa.

Indonežansku delegaciju je u MSP primio ambasador  Goran Aleksić, pomoćnik ministra za bilateralnu saradnju. Delegacija je imala susret i sa ambasadorom Ivanom Mrkićem, spoljnopolitičkim savetnikom predsednika Republike i sastanak u Privrednoj komori Srbije. Drugog dana boravka u Srbiji, delegacija je posetila dva indonežanska investiciona projekta - fabriku Indo Adria u Inđiji i farmu pečuraka u Kovinu.Ukidanje viza za ulazak u Indoneziju

Ukazom predsednika Indonezije od 10. marta 2016. godine, uspostavljena je Lista od 169 država, među kojima je i Srbija, čiji se državljani izuzimaju od obaveze pribavljanja viza za ulazak u Indoneziju i boravak od 30 dana.

Bezvizni režim se odnosi na turističke, porodične, posete prijateljima, posete u okviru zvanične medjudržavne, međunarodne kulturne, prosvetne, tehničke i sportske saradnje, i tranzit.

Bezvizni režim se ne odnosi na posete radi zaposlenja i posete novinara.Treći međuverski dijalog između R. Srbije i R. Indonezije

U Beogradu se od 08-12. novembra 2015. godine održava Treći međuverski dijalog između R. Srbije i R. Indonezije. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je 8. novembra 2015. godine zamenika ministra spoljnih poslova Indonezije Abdurahmana M. Fahira. Tokom susreta obostrano je ocenjeno da su odnosi Srbije i Indonezije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja. 

više na http://mfa.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/16004-2015-11-08-16-14-21?lang=latVizni režim

Vlada Republike Srbije donela je 30.10.2014. Odluku o ulasku bez viza u Republiku Srbiju nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država i nosioca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama. Strani državljani, nosioci svih vrsta putnih isprava osim putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama, mogu da uđu, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji, ako poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci (istе uslove propisuje i vizni rezim Republike Crne Gore, s tim da je maksimalni boravak do 30 dana u periodu od šest meseci).Vesti
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Ucesce predstavnika Arhiva Jugoslavije i Ambasade Srbije u Dzakarti na Konferenciji okruglog stola o arhivskoj građi Pokreta esvrstanih koja je održana u saradnji sa Nacionalnim arhivom Indonezije, od 8. do 12. decembra 2019.g. u Džakarti
Ambasada Republike Srbije na 52. Humanitarnom bazaru Međunarodnog udruženja žena u Džakarti 11. i 12.12.2019.
Četvrte bilateralne konsultacije između Republike Srbije i Republike Indonezije
Kulturna saradnja Indonezije i Srbije
Harfa na planini
Predaja akreditiva ambasadora Srbije predsedniku Republike Filipini
Predaja akreditiva ambasadora kralju Tajlanda
Predaja akreditiva ambasadora kralju Malezije
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Indonezije
Poseta prvog potpredsednika Vlade R.Srbije i ministra spoljnih poslova I.Dačića Vijetnamu
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Indonezije
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Tajlanda
Uvođenje u vojnu evidenciju lica rođenih 1999. godine
Predaja uvodnih pisama ambasadora Srbije pri ASEAN
Predaja akreditiva ambasadora Srbije predsedniku Republike Singapur
Predaja akreditiva ambasadora kralju Kambodže
Predaja akreditiva ambasadora Srbije sultanu Bruneja Darusalam
Predaja akreditiva ambasadora Srbije predsedniku Vijetnama
Predaja akreditiva ambasadora Srbije
Poseta predsednika Nikolića Indoneziji
Bilateralne političke konsultacije
Ukidanje viza za ulazak u Indoneziju
Treći međuverski dijalog između R. Srbije i R. Indonezije
Vizni režim
Arhiva vesti