| |     latinica | english  
Насловна
Репрезентација Србије у кошарци 3х3 одбранила титулу шампиона на првенству у Манили

Мушка 3х3 сениорска репрезентација Србије освојила је трећи пут заредом титулу шампиона света! Овога пута, наши репрезентативци злато доносе из Маниле, пошто су у великом финалу савладали истог противника као и прошле године – Холандију, резултатом 16:13.

Репрезентација Србије која је наступала у саставу: Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Савић и Стефан Стојачић, уз стручни штаб који су чинили Горан Војкић – селектор и Данило Лукић – тренер, освојила је четврту светску титулу за Србију из пет финала. Почасни конзул Републике Србије на Филипинима Родригез угостио нашу 3х3 репрезентацију и генералног секретара КСС Томашевића

Генерални секретар КСС Дејан Томашевић и господин Родригез су пре самих мечева имали радни састанак, да би после завршетка данашњег такмичења господин Родригез угостио целу делегацију Србије на традиционалној филипинској вечери.

 Четврте билатералне консултације између Републике Србије и Републике Индонезије

Четврте билатералне консултације између министарстава спољних послова Републике Србије и Републике Индонезије одржане су 5. априла 2018. године у Денпасару, Индонезија.

Делегацију Србије предводила је заменик помоћника министра спољних послова Србије Тамара Растовац Сиамашвили, а Индонезије генерални директор за Европу и Америку амбасадор Мохамед Аншор.

На састанку су размотрена сва актуелна питања од обостраног интереса, са посебним акцентом на унапређење билатералне сарадње у политичкој, економској и културно-просветној области. Обострано је оцењен значај одржавања динамике билатералних консултација између два министарства, као важног инструмента за унапређење свеукупних односа и сарадње.

С наше стране је изражена посебна захвалност на доследном ставу Индонезије по питању заштите територијалног интегритета и суверенитета Србије, и у том контексту на подршци ставовима Србије у мултилатералним оквирима.

Индонежанска страна је потврдила принципијелни став непризнавања ЈПНК, имајући у виду политику доследног поштовања принципа међународног права.

Делегације су размениле мишљења и о најважнијим регионалним и међународним темама од значаја за две земље.

Изражена је спремност за размену посета на високом и највишем нивоу, посебно имајући у виду да се следеће године обележава 65 година од успостављања дипломатских односа.Културна сарадња Индонезије и Србије

Меморандум о сарадњи између Библиотеке „Фадли Зон" из Индонезије и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат" из Србије, у присуству представника наше амбасаде и индонежанских медија потписан је у Џакарти 12. марта.

У име Библиотеке „Фадли Зон", Меморандум је потписао први потпредседник и заменик председника Доњег дома Парламента Индонезије Фадли Зон, а у име Удружења „Адлигат" председник Виктор Лазић.

„Адлигат" је формирао посебну колекцију књига и предмета о Индонезији у Београду у којој се већ налази око хиљаду публикација.

Амбасадор Републике Србије Слободан Маринковић изјавио је да подржава иницијативе које воде зближавању двеју држава, јер су појединци ти који својим активностима могу значајно допринети развоју културних, билатералних и економских односа.

Фадли Зон се захвалио на промоцији Индонезије у Србији и југоисточној Европи и изразио спремност да донацијама књига и предмета обогати збирку коју „Адлигат" формира у Београду. Прва донација уручена је већ током церемонијалног потписивања протокола о сарадњи.Харфа на планини

У организацији Амбасаде Србије у Џакарти и првог потпредседника Доњег дома Парламента Индонезије Фадлија Зона, Ирина Пејоски одржала је концерт „Харфа на планини“, 28. јануара 2018. године у Етно селу Сунданске културе Пасебан. Концерт је праћен традиционалном Сунданском музиком и наступом индонежанског виолинисте Факхрија. Концерту су присуствовали представници дипломатског кора, Парламента Индонезије, индонежански уметници, као и српска дијаспора. Предаја акредитива амбасадора Србије председнику Републике Филипини

Амбасадор Републике Србије Њ.Е. Слободан Маринковић предао је акредитивна писма председнику Републике Филипини Њ.Е. Родригу Дутертеу 17. јануара 2018. године.Предаја акредитива амбасадора Србије краљу Тајланда

Амбасадор Републике Србије Слободан Маринковић предао је акредитивна писма његовом краљевском височанству Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, краљу Тајланда 26. новембра 2017. године.Предаја акредитива амбасадора Србије краљу Малезије

Амбасадор Републике Србије Слободан Маринковић предао је акредитивна писма његовом височанству Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V, краљу Малезије 6. новембра 2017. године.

 Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Индонезије

Влада Р. Србије је, на својој седници одржаној 6. октобра 2017. године, донела Одлуку којом се укидају визе за држављане Р. Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој они од 14. октобра 2017. могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана. Посета првог потпредседника Владе Р. Србије и министра спољних послова И.Дачића Вијетнаму

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравиo je у посети Социјалистичкој Републици Вијетнам, од 7-11 септембра 2017. године, где је имао разговоре са председником Владе Социјалистичке Републике Вијетнам Нгујен Ксуан Пуком и замеником председника Владе и министром спољних послова Фам Бин Мином.

На састанку са председником Владе Социјалистичке Републике Вијетнам Нгујен Ксуан Пуком обострано  је оцењено да се свеобухватни билатерални односи између два народа и две државе развијају на обострано задовољство.

Председник Владе Вијетнама истакао је да посета министра Дачића отвара нову страницу унапређења политичких и привредних веза између Србије и Вијетнама.

Посебно је подвукао потенцијал који обе државе имају за повећање трговинске размене, као и за развој технологија за модернизацију производних капацитета.

Шеф српске дипломатије и председник Владе Вијетнама сагласили су се и указали на важност размена привредних делегација, представљања потенцијала на сајмовима, као и организовања пословних форума као основе за даљи развој привредних веза између Србије и Вијетнама.

Председник Владе Вијетнама Нгујен Ксуан Пук потврдио је и снажну подршку Вијетнама територијалном интегритету Републике Србије и принципима поштовања међународног права.

Два званичника су се сложила и о важности међусобне подршке у међународним организацијама.

У дужем срдачном и пријатељском разговору са замеником председника Владе и министром спољних послова Фам Бин Мином два министра су утврдилa предстојеће активности у циљу проширења билатералне сарадње и међусобне подршке на међународном плану.

Министри Фам Бин Мин и Ивица Дачић су подсетили на вишедеценијско пријатељство и сарадњу два нарада и две државе које ове године обележавају и 60 година успостављања дипломатских односа.

Шеф српске дипломатије је свог саговорника веома исцрпно информисао о текућим политичким догађањима у Републици Србији, током реформи, као и о приоритетима спољне политике Републике Србије.

Заједнички је констатовано да је веома добре и пријатељске односе две државе неопходно унапредити јачањем привредне сарадње и интензивирањем размена посета на високом и највишем нивоу.

Договорено је и организовање привредног форума у циљу међусобног упознавања привредних и инвестиционих потенцијала две државе, а министар Дачић позвао је свог домаћина да у најскорије време посети Србију.Укидање виза за носиоце дипломатских и службених пасоша Србије и Индонезије

Споразум између Владе Р. Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступио је на снагу 02. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању од 90 дана од датума уласка.Укидање виза за носиоце дипломатских и службених пасоша Србије и Тајланда

Споразум између Владе Р. Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 4. децембра 2015. године, ступио је на снагу 08. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању од 90 дана од датума уласка.Увођење у војну евиденцију лица рођених 1999. године

Министарство одбране Републике Србије објавило је 18.01.2017. године на свом сајту (http://www.mod.gov.rs/cir/10525/uvodjenje-u-vojnu-evidenciju-10525) следећу информацију о увођењу у војну евиденцију лица рођених 1999. године:„У току јануара почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упућен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у ВЕ да се јаве центрима МО и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет. Младићи који живе у иностранству своје право и законску обавезу испуњавају у најближем дипломатско-конзуларном представништву у земљи боравка. Они који се не одазову позиву за упис у ВЕ подлежу прекршајној одговорности по члану 126. Закона о војној, радној и материјалној обавези, нити им се могу издавати потврде – уверења о регулисаној војној обавези, потребна за одобрење боравка у иностранству или отпуст из држављанства. За оне који то желе, после евидентирања, омогућено је добровољно служење војног рока, а касније и напредовање у професионалном саставу Војске Србије.“Предаја уводних писама амбасадора Србије при АСЕАН

Амбасадор Републике Србије Њ.Е. Слободан Маринковић предао је уводна писма генералном секретару АСЕАН Њ.Е. Ле Луонг Мину 10. јануара 2017. године.Предаја акредитива амбасадора Србије председнику Републике Сингапур

Амбасадор Републике Србије Њ.Е. Слободан Маринковић предао је акредитивна писма председнику Републике Сингапур Њ.Е. Тонију Тан Кенг Јаму 22. децембра 2016. године.Предаја акредитива амбасадора Србије краљу Камбоџе

Амбасадор Републике Србије Њ.Е. Слободан Маринковић предао је акредитивна писма његовом краљевском височанству  Нородому Сихамонију, краљу Камбоџе 12. децембра 2016. године.Предаја акредитива амбасадора Србије султану Брунеј Дарусалама

Амбасадор Републике Србије Њ.Е. Слободан Маринковић предао је акредитивна писма његовом височанству  Хаџи Хасанал Болкиаху, султану Брунеја Дарусалам 29. новембра 2016. године.Предаја акредитива амбасадора Србије председнику Социјалистичке Републике Вијетнам

Амбасадор Републике Србије Њ.Е. Слободан Маринковић предао је акредитивна писма председнику Социјалистичке Републике Вијетнам Њ.Е. Тран Даи Куангу 9. новембра 2016. године.Предаја акредитива амбасадора Србије

Амбасадор Републике Србије у Републици Индонезији Слободан Маринковић предао је акредитивна писма председнику Републике Индонезије Ђоку Видоду 31. маја 2016. године.Посета председника Николића Индонезији

Председник Републике Србије Томислав Николић боравио је у државној посети Индонезији од 26-29. априла 2016. године. Ово је прва посета председника Србије Индонезији после 58 година. Председник Николић се током боравка у Индонезији сусрео са домаћином председником Републике Индонезије Ђ. Видодом, као и са председником Доњег дома Парламента Индонезије А. Комарудином. Председник је учинио и посету Салим групи и Националном архиву Индонезије, где је организована изложба докумената о односима Србије и Индонезије и уприличен сусрет са дијаспором. Током посете потписани су Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених путних исправа и Програм сарадње у области образовања. Два председника објавила су и заједничку изјаву у којој су истакнута најважнија билатерална и међународна питања.  Билатералне политичке консултације

Делегација Министарства спољних послова Републике Индонезије, предвођена директором за Централну и Источну Европу Витјаксоно Ађијем, боравила је у Србији 7. и 8. априла 2016. године. Делегација из Индонезије имала је политичке консултације са делегацијом Министарства спољних послова Републике Србије коју је предводио Александар Јанковић, начелник Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик. Ово су биле треће по реду билатералне политичке консултације током којих је обухваћен велики број тема од заједничког интереса две земље, посебно о интензивирању политичког дијалога, развоју економске сарадње и проширивању сарадње у другим областима. И овом приликом постигнут је врло висок ниво разумевања и сагласности и потврђена је узајамна подршка по најважнијим питањима од националног интереса.

Индонежанску делегацију је у МСП примио амбасадор  Горан Алексић, помоћник министра за билатералну сарадњу. Делегација је имала сусрет и са амбасадором Иваном Мркићем, спољнополитичким саветником председника Републике и састанак у Привредној комори Србије. Другог дана боравка у Србији, делегација је посетила два индонежанска инвестициона пројекта - фабрику Индо Адриа у Инђији и фарму печурака у Ковину.Укидање виза за улазак у Индонезију

Указом председника Индонезије од 10. марта 2016. године, успостављена је Листа од 169 држава, међу којима је и Србија, чији се држављани изузимају од обавезе прибављања виза за улазак у Индонезију и боравак од 30 дана.

Безвизни режим се односи на туристичке, породичне, посете пријатељима, посете у оквиру међудржавне, међународне културне, просветне, техничке и спортске сарадње, и транзит.

Безвизни режим се не односи на посете ради запослења и посете новинара.Трећи међуверски дијалог између Р. Србије и Р. Индонезије

У Београду се од 08-12. новембра 2015. године одржава Трећи међуверски дијалог између Р. Србије и Р. Индонезије. Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је 08. новембра 2015. године заменика министра спољних послова Индонезије Абдурахмана М. Фахира. Током сусрета обострано је оцењено да су односи Србије и Индонезије традиционално пријатељски и без отворених питања. 

више на http://mfa.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/16004-2015-11-08-16-14-21?lang=cyrМеморандум у областима омладине и спорта

Министар омладине и спорта Републике Србије и министар омладине и спорта Републике Индонезије Имам Нахрави потписали су 12. октобра 2015. године Меморандум о разумевању у областима омладине и спорта, током званичне посете Њ.Е. министра Нахравија Београду. 

детаљније на http://www.mos.gov.rs/vesti/sport/potpisan-memorandum-o-razumevanju-u-oblasti-sporta-i-omladine-izmedju-srbije-i-indonezije/?lang=cyrВизни режим

Влада РС донела је 30.10.2014. године Одлуку о уласку без виза у Републику Србију носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава и носиоца страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама. Страни држављани, носиоци свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу, транзитирају и бораве без визе у Републици Србији, ако поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци (исте услове прописује и визни режим Републике Црне Горе, с тим да је максимални боравак до 30 дана у периоду од 6 месеци).Вести
Репрезентација Србије у кошарци 3х3 одбранила титулу шампиона на првенству у Манили
Почасни конзул Републике Србије на Филипинима Родригез угостио нашу 3х3 репрезентацију и генералног секретара КСС Томашевића
Четврте билатералне консултације између Републике Србије и Републике Индонезије
Културна сарадња Индонезије и Србије
Харфа на планини
Предаја акредитива амбасадора Србије председнику Републике Филипини
Предаја акредитива амбасадора Србије краљу Тајланда
Предаја акредитива амбасадора Србије краљу Малезије
Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Индонезије
Посета првог потпредседника Владе Р. Србије и министра спољних послова И.Дачића Вијетнаму
Укидање виза за носиоце дипломатских и службених пасоша Србије и Индонезије
Укидање виза за носиоце дипломатских и службених пасоша Србије и Тајланда
Увођење у војну евиденцију лица рођених 1999. године
Предаја уводних писама амбасадора Србије при АСЕАН
Предаја акредитива амбасадора Србије председнику Републике Сингапур
Предаја акредитива амбасадора Србије краљу Камбоџе
Предаја акредитива амбасадора Србије султану Брунеј Дарусалама
Предаја акредитива амбасадора Србије председнику Социјалистичке Републике Вијетнам
Предаја акредитива амбасадора Србије
Посета председника Николића Индонезији
Билатералне политичке консултације
Укидање виза за улазак у Индонезију
Трећи међуверски дијалог између Р. Србије и Р. Индонезије
Меморандум у областима омладине и спорта
Визни режим
Архива вести